De beste tips om uw team vanuit huis te managen

Artikel geschreven door Pamela Ghosal, General Manager Marketing Communications EMEA, OKI Europe Ltd.

Thuiswerken kan voor iedereen lastig zijn, maar voor managers die hun teams gemotiveerd, betrokken en productief moeten houden, kan het nog een nog grotere uitdaging zijn. Hoewel sommige bedrijven al gebruikmaakten van werken op afstand, moesten andere dit nog in praktijk gaan brengen. De COVID-19-richtlijnen voor het bewaren van sociale afstand dwingen bedrijven zich aan te passen aan thuiswerken, en veel managers hebben te maken met een steile leercurve als het erom gaat om het beste uit hun teams te halen en voor het welzijn van hun personeel te zorgen. 
 
Dus of u nu helemaal nieuw bent in thuiswerken of al ervaring hebt met werken op afstand maar nog wel wat advies kunt gebruiken, hier volgen de beste tips voor het op afstand managen van uw team:
 
Houd regelmatig contact met uw team

De aanpassing aan de thuisomgeving kan gemakkelijker worden gemaakt door dezelfde structuur te gebruiken als uw team op kantoor gewend is. Regelmatige conferentie- of videogesprekken met uw team of contact via messaging-apps is een goede manier om ervoor te zorgen dat het team samenwerkt alsof u op kantoor bent. Het helpt u ook om prioriteiten te communiceren met elk teamlid.
 
Geef uw team een platform om gehoord te worden
 
Het is gemakkelijk om het luisteraspect van managen te vergeten wanneer u probeert om uw team productief te laten thuiswerken. Het is belangrijk om te zorgen dat elk teamlid weet dat u beschikbaar bent en dat hij of zij met u kan communiceren als er problemen zijn.
 
Geef het goede voorbeeld
 
Er is veel afleiding wanneer u vanuit huis werkt, maar in de meeste gevallen verwachten bedrijven dat werknemers dezelfde uren werken als op kantoor. Het is belangrijk om het goede voorbeeld te geven, aan uw team te laten zien dat u gedurende de dag beschikbaar bent en regelmatig contact met hen houdt. Als uw team ziet dat u de hele dag aanwezig bent en reageert op e-mails, weten zij dat ze geconcentreerd moeten blijven en kunnen zij zich beter focussen op het werk. 
 
Geef aan welke communicatiekanalen het team moet gebruiken
 
Er zijn tal van communicatiekanalen waarmee teams verbonden kunnen blijven, van telefoon en e-mail tot Skype, WhatsApp, Microsoft Teams en meer. Zorg dat elk teamlid toegang heeft tot de door uw organisatie gekozen platformen en weet hoe hij of zij die moet gebruiken. Zo zorgt u ervoor dat belangrijke communicatie niet wordt gemist en dat zo nodig contact kan worden opgenomen met andere teamleden. 
 
Het is ook de moeite waard om regels op te stellen voor de manier waarop elk platform moet worden gebruikt, anders kunnen uzelf en uw team gemakkelijk worden afgeleid door veel verschillende berichtenthreads op allerlei verschillende platformen. Uw platform voor videovergaderingen kan bijvoorbeeld worden ingezet voor dagelijkse check-ins en externe communicatie met klanten, terwijl gesprekken en updates over lopende projecten in de teamchat kunnen worden geplaatst, zodat het hele team kan deelnemen en alle informatie kan raadplegen die relevant is voor hun werk. 
 
Stimuleer sociale interactie
 
Weliswaar werkt uw team op afstand, maar dit betekent niet dat de kameraadschap uit het werk moet verdwijnen. Het stimuleren van online sociale interactie kan bijdragen aan een beter moreel en betere samenwerking vanuit huis. Van georganiseerde koffiepauzes waarbij teams kunnen chatten via de webcam tot online games en quizzen - interacties die niet per se werkgerelateerd zijn, zullen u en uw team helpen om op afstand een goede band te houden. 
 
Dit zijn uitdagende tijden, maar deze praktische tips kunnen managers die extra druk voelen, helpen om de zaken soepel te laten lopen. Als u deze tips nuttig vindt, kunt u ze delen met andere managers in uw bedrijf. In deze tijd is het belangrijker dan ooit om goed samen te werken.

Volg OKI Europe via sociale media

Facebook linkedin twitter youtube instagram

©1995-2021 Oki Europe Ltd.