10 handige tips voor thuiswerken

Artikel geschreven door Pamela Ghosal, General Manager Marketing Communications EMEA, OKI Europe Ltd
 
Werknemers over de hele wereld maken moeilijke tijden door, en velen van ons moeten aan nieuwe werkomgevingen wennen. Deze nieuwe werkomgevingen zijn ook erg bekend, want het zijn onze woningen. 
 
Sommige mensen zouden er misschien de voorkeur aan geven om thuis en werk gescheiden te houden, maar werken vanuit huis is een van die voordelen die door veel anderen word gewaardeerd. Veel bedrijven hebben al een thuiswerkbeleid waar werknemers gebruik van kunnen maken wanneer dat nodig is, maar het idee om in de nabije toekomst op afstand te werken vanuit uw woonkamer, studeerkamer of keuken kan nogal intimiderend zijn.
 
De realiteit is dat thuiswerken soms moeilijk is om aan te wennen. Het is echter geruststellend om te weten dat we allemaal in hetzelfde schuitje zitten. Daarom hebben we een lijst samengesteld met de beste tips voor mensen die nog steeds moeten wennen aan deze tijdelijke nieuwe manier van werken.
 
1. Richt een aparte werkplek in
Het inrichten van een schone, nette en comfortabele werkplek helpt u een scheiding aan te brengen tussen werktijd en privétijd. Dit helpt ook om uzelf productiever te voelen doordat u weet dat u gescheiden bent van de afleidingen in huis. Hoewel het verleidelijk kan zijn om vanaf uw bank of vanuit bed te werken, zal werken aan een bureau of tafel op de langere termijn comfortabeler zijn en u helpen een goede houding te behouden.
 
2. Houd u aan een vaste routine
Als u geen dagelijkse routine hebt, merkt u misschien dat uw balans tussen werk en privé hieronder lijdt. Door zo dicht mogelijk bij uw normale dagelijkse structuur te blijven, kunt u de verstoring van het thuiswerken minimaliseren. Het helpt om uw reguliere online teamvergaderingen en pauzes op dezelfde momenten te houden als op kantoor. 
 
3. Gun uzelf de tijd om wakker te worden
U kunt misschien wat langer blijven liggen, maar u moet toch op een redelijke tijd opstaan, douchen, u aankleden en ontbijten, zodat u helemaal klaar bent voor de werkdag. Het helpt ook om de tijd in de gaten te houden en te zorgen dat u niet langer werkt dan u op kantoor zou doen, zodat u niet oververmoeid raakt.
 
4. Geef uzelf regelmatig schermpauzes 
Het is belangrijk dat u regelmatig opstaat en wat rondloopt of uzelf uitrekt om uw bloedsomloop te stimuleren en uw ogen even rust te gunnen. Dit kan ook helpen om de monotonie van een hele dag in dezelfde ruimte te doorbreken, zodat u geconcentreerd kunt blijven werken. 
 
5. Maak tijd voor lichaamsbeweging
Waarom zou u niet een deel van de reistijd die u bespaart, aan lichaamsbeweging besteden? Er zijn veel gratis online work-outs die u kunt volgen, of u kunt een korte wandeling maken voor of na het werk om de balans tussen werk en vrije tijd te verbeteren. 
 
6. Neem uw volledige lunchpauze
Het kan verleidelijk zijn om een kortere lunchpauze te nemen wanneer u uw pauze doorbrengt in dezelfde ruimte waar u werkt en u constant nieuwe e-mails hoort binnenkomen. Het is echter belangrijk om uzelf de tijd te geven om te ontspannen en te herstellen. Als u dat niet doet, wordt u misschien minder productief, zelfs al brengt u meer tijd achter uw computer door.  
 
7. Houd contact met uw collega's
U voelt zich gemakkelijk geïsoleerd wanneer u thuiswerkt. Daarom helpt het als u contact kunt houden met collega's, zelfs met collega's waarmee u niet dagelijks nauw samenwerkt. Zowel informele als werkgerelateerde chats zijn goed voor het moreel in uw bedrijf en door regelmatig contact met anderen voelt u zich beter. Het is echter belangrijk dat u uw collega's niet overbelast met te veel communicatie, omdat er meer e-mailverkeer kan zijn wanneer iedereen vanuit huis moet werken. 
 
8. Kies specifieke platforms voor communicatie
Zorg ervoor dat u de communicatie beperkt tot bepaalde kanalen, anders kunnen u en uw collega's snel overweldigd raken door constante meldingen van verschillende platforms. Dit kan frustrerend en contraproductief zijn, met name als u verschillende gesprekken voert via verschillende kanalen, waardoor deze moeilijker te volgen zijn en zowel u als uw collega's minder productief worden.
 
9. Geef uzelf wat achtergrondgeluid
Als u thuiswerkt, is het soms erg stil in vergelijking met werken op kantoor. En hoe vreemd het ook klinkt, soms kan het door die stilte moeilijker worden om u te concentreren wanneer u gewend bent aan het geluid van een drukke werkomgeving. Als u de tv of radio op een laag volume zet, kunt u zich op een effectieve manier productiever voelen dankzij het achtergrondgeluid dat u gewend bent.  
 
10. Log uit aan het einde van de werkdag
Omdat u na uw werkdag niet naar huis hoeft te reizen en af te schakelen, is het gemakkelijker om nog tot 's avonds laat aan het werk te blijven. Uiteindelijk kan dit leiden tot oververmoeidheid, dus tenzij u een urgente taak moet afmaken, is het belangrijk om u uit te loggen wanneer uw werkdag voorbij is. 
 
Hopelijk helpen deze tips u om thuis optimaal te werken. Als u deze tips nuttig vindt, kunt u ze delen met uw team om er zeker van te zijn dat uw collega's het ook volhouden. Het is belangrijk om positief te blijven en te onthouden dat we hier allemaal samen doorheen gaan.

Volg OKI Europe via sociale media

Facebook linkedin twitter youtube instagram

©1995-2021 Oki Europe Ltd.